Magneți permanenți: de ce sunt viitorul?

Ce sunt magneții permanenți?

Adevărate giuvaere mărunte, magneții neodim dezvoltate de General Motors și de Sumitomo în 1982 sunt cei mai puternici magneți permanenți de pe piață la ora actuală. Ele au înlocuit rapid celelalte tipuri de magneți în produsele moderne bazate pe magneți.

Magneții neodim sunt magneți permanenți făcuți dintr-un minereu rar, care se magnetizează de un câmp electric și își păstrează magnetismul cât timp câmpul electric acționează asupra lor.

Motoarele cu magneți permanenți (motoarele PM) se bazează pe această trăsătură a supermagneților cu neodim. La trecerea curentului,  bobina electromagnetică este atrasă de magnetul permanent, ceea ce produce mișcarea de rotație a motorului.

Supermagneți cu superaplicații

Știai că magneții neodim sunt cei mai folosiți magneți permanenți în tehnologia secolului XXI? Cererea pentru acești magneți va crește și mai mult în viitor!

·       Lumea viitorului se întrezărește deja la orizont, iar platforma pe care va fi construită nu este altceva decât un mic disc rotativ pe care informația este stocată magnetic: hard-discul calculatorului personal, folosit de toți cei care gândesc viitorul.

·       Viitorul este al automobilelor electrice și hibride, al căror motoare sunt construite cu magneți neodim. Constructorii de autovehicule sunt cei care cumpără anual 40% din rezervele de neodim exploatate la nivel mondial, iar în componența magnetului din motorul unei mașini electrice intră în aproximativ 1 kg de neodim.

·       Aparatele medicale neiradiante și neinvazive moderne, care îți pot salva viața la un moment dat, se bazează pe imagistica prin rezonanța magnetică (IRM), adică pe câmpul magnetic generat de magneții permanenți.

·       Ai văzut vreodată trenurile futuristice care zboară deasupra pământului cu 550 km pe oră? Sunt trenurile cu levitație magnetică (MAGLEV) din Japonia. Bineînțeles că este nevoie de un câmp magnetic incredibil de intens pentru a levita un întreg tren, produs tot de supermagneții neodim.

·       Motoarele turbinelor din sistemele eoliene, care ne-ar putea salva de la distrugerea ecologică, sunt bazate pe magneți neodim, pe cât de ușoare, pe atât de puternice.

Chiar dacă aplicațiile supermagneților ne lasă gura căscată, magneții neodim nu sunt science fiction. Sunt o tehnologie nouă foarte simplă, care ar putea fi sursa de energie a viitorului pentru mașinile și locuințele noastre. Vrei să vezi acum și câteva astfel de magneți? (http://neomagnet.ro)